Zoeken
  • Stef

Over Dagen Zonder Klagen, Tournée Minérale en meer van dat...Laatst zat ik in een mindfulness-sessie waarbij tijdens de groepsbespreking een dame met kanker aan het woord kwam over ‘dagen zonder klagen’. Ze vond dat dit toch wel wat vergaand was en dat zij toch wel een goeie reden had om te klagen. En dat klagen een mens toch soms best wel goed kan doen.

Tot mijn verbazing ging de gespreksleider daar volledig in mee.


Ik vond het vreemd want volgens mij zijn die dagen net mindfulness ten top. Had die dame dan geen gelijk? Zeer zeker wel! En nog meer omwille van haar ziekte.


Maar mindfulness draait om uit automatismen te stappen en om je meer bewust te worden van je gedachten, je gevoelens en je gedrag.


Daar vind ik zulke dagen dan ook net fantastisch voor. Om even héél bewust te stoppen met doen… en te kijken. Want is er een probleem met vlees eten, alcohol drinken of klagen? Helemaal niet! Maar het mag niet doorschieten.


Heel wat van deze dingen doen we op den duur gewoon net omdat we ze zo gewoon zijn te doen. We denken er niet meer over na. En vaak nog veel minder over wat het met ons doet. En op den duur gaan we dat gedrag zelfs nog helemaal goedpraten.


Mensen zijn ook vaak niet in staat of bereid om zomaar zonder reden met iets te stoppen. En oké, je kan dat best op jezelf doen, maar zo’n geregelde periode met veel media-aandacht werkt volgens mij toch niet ietsje beter. Want vaak zijn we toch gewoon kuddedieren, en als kudde zijn we best toch wel vatbaar voor hypes niet?


Als zo’n hype mensen even uit hun routines kan doen stappen, dan vind ik dat meer dan oké. Pas dan gaan mensen zich misschien bewust worden welke impact hun gewoonte op hun leven heeft. En welke impact er is op de mensen rond hen, en op de maatschappij. Het staat daarna iedereen vrij om weer te gaan doen wat ie wil, maar ik denk dat velen toch op zijn minst al beseffen dat hun gewoontes misschien best toch wat aangepast kunnen worden, en dat ze er misschien zelfs ook daadwerkelijk iets aan gaan doen.


Ook klagen is niet zo gezond als 't doorschiet. Klagen mag! Klagen kan soms heel erg nuttig zijn. Zeker als het helemaal niet zo goed met je gaat. Maar er zijn ook heel veel mensen die zich niet langer bewust zijn over hoeveel en over welke onbenulligheden ze klagen.


En waar gaat ’t vaak over? We kennen allemaal wel van die mensen die haast altijd over hetzelfde beginnen. Vaak dingen waar weinig aan te veranderen valt, zoals het weer en het verkeer.


Vaak kijken ze zelfs verbaast wanneer er iemand hen attent op maakt dat ze weeral aan het klagen zijn, omdat ze dat zelf helemaal niet vinden. Het is hun tweede natuur geworden. Soms neigt het haast naar een verslaving. En dat is dan weer niet zo goed.


Alleen door te stoppen en te kijken kan je zoiets doorbreken. En misschien net daarom moesten we maar ‘ns allemaal wat meer aan van die 30-dagen-campagnes deelnemen, telkens als iemand ons wijst op iets dat we vaak en volgens hen overmatig doen. Misschien stellen we nadien vast dat er helemaal niets aan de hand is en dat alles mooi in balans is en we alles netjes onder controle hebben. Des te beter! Heb je dat gelijk even duidelijk!


Maar misschien komen we tot het besef dat de anderen toch wel een tikje gelijk hebben.


#dagenzonderklagen #dagenzondervlees #tourneeminerale #mindfulness

19 keer bekeken0 reacties

Recente blogposts

Alles weergeven