Zoeken
  • Stef

Everybody's Free (To Wear Sunscreen)

Een liedje van Baz Luhrmann dat al dateert van de laatste zomer van het afgelopen millenium. Ikzelf ontdekte het pas een jaar geleden toen het door de radio djingelde op m’n werk. Niet alleen het zweverige deuntje (dat volgens mij vaak ten onrechte als melanchlisch wordt omschreven) maar eerder de tekst viel mij meteen op.


Er zit een heel verhaal vast aan deze song, dat al meteen na de release in de prille jaren van het internet z’n eigen leven ging leiden. Het duurde jaren eer het mysterie zich enigszins wat ontrafelde, maar tegen dan hield iedereen er al lang een andere mening op na. Je weet hoe dat gaat.


Luhrman, regisseur van onder meer Romeo+Juliet, een film die Leonardo Dicaprio bekend maakte, schreef namelijk geen woord van dit liedje. Zo werd het eerst fout toegeschreven aan Kurt Vonnegut, een Amerikaans acteur, die het zou hebben voorgedragen tijdens een diploma-uitreiking. Die vond deze bewering best wel grappig.


Maar we moeten terug naar 1991, naar de hit van Rozalla Everybody's Free (To Feel Good). In 1995 blies Luhrman het nieuw leven in door het te gebruiken in zijn film William Shakespeare's Romeo + Juliet. Hierin verwerkte hij een gospelversie van het hitje van Rozalla, met een leadzang van Quindon Tarver. Op Spotify vind je het liedje Everybody's Free (To Wear Sunscreen) trouwens ook terug onder onder Quindon Tarver.


Maar Tarver trok aan het kortste eind wanneer Everybody's Free (To Wear Sunscreen) werd ingekort voor de singleversie. De door hem gezongen refreinen werden verwijderd, alleen het koor bleef behouden. Zijn naam was ook nergens op de single terug te vinden, waardoor het dan pas zestienjarig zangertje een wereldhit misliep.


Het liedje werd trouwens gewoon ingesproken door een toen 37-jarige Australische stemacteur. De tekst? Wel die is eigenlijk van ene mevrouw Schmich, een columniste voor de Chicago Tribune die beweert dat ze de tekst schreef op een zonnige vrijdagmiddag tijdens een wandeling aan Lake Michigan. Het was in de afstudeerperiode en ze besloot er een grappige afstudeerspeech van te maken.


Het werd in 1999 nogmaals bekend toen muzikant en komediant Chris Rock een hit boekte met de remake No Sex (In the Champagne Room).

Los van dit ingewikkeld verhaal vind ik het een bijzondere tekst. Telkens ik ‘m hoor herinnert ie me aan het feit over hoeveel simpele levenswaarheden erin zitten. Sommigen daarvan zijn zelfs mantra’s van me geworden.


Ik ging jullie aanvankelijk vervelen met een volledige poging tot vertaling, maar heb besloten jullie gewoon te laten luisteren.


Maar hieronder toch mijn favoriete stukjes:


“Geniet van de kracht en schoonheid van je jeugd. Of nee laat maar. Je zult de kracht en schoonheid van je jeugd toch niet snappen. Tot je oud en versleten bent.”


“Lig niet wakker van de toekomst. Of doe dat wel, maar besef dan dat jezelf zorgen maken net zo effectief is als een wiskundeoefening trachten op te lossen door een kauwgum te eten.”


“De echte problemen in je leven zijn onderhevig aan net die dingen waar je nooit aan denkt, het soort dingen dat je plots te binnen valt op één of andere blauwe zondagnamiddag.”


“Doe elke dag iets waar je bevreesd voor bent.”


“Spring niet roekeloos om met mensen hun gevoelens, maar laat ook niemand roekeloos omspringen met de jouwe!”


“Verspil je tijd niet aan jaloersheid. Soms lig je voor, soms lig je achterop. De wedstrijd is lang. En op ’t einde race je toch enkel nog maar tegen jezelf.”


“Onthoudt alleen de complimentjes die je krijgt! Vergeet de beledigingen en verwijten! En als dat je lukt, weet me dan te vertellen hoe je dat gedaan hebt.”


“Voel je niet schuldig als je niet weet wat je wilt met je leven. Sommige van de meest interessante mensen die ik ken, wisten dat op hun 20ste ook nog niet. En sommige van de meest interessante 40’ers die ik ken, weten het nog steeds niet.”


“Misschien trouw je, misschien niet. Misschien krijg je kinderen, misschien niet. Misschien dans je de macarena op je 60ste huwelijksverjaardag. Misschien ben je na enkele jaren alweer gescheiden.”


“Geef jezelf nooit teveel schouderklopjes. Doe je zelf echter ook nooit te kort.”


“Je hebt in alles 50/50 kans. En dat is zo voor iedereen.”


“Lees nooit schoonheidsmagazines. Ze laten je alleen maar lelijk voelen.”


“Wees aardig voor je broertjes en zusjes. Ze zijn je beste link naar het verleden en zullen waarschijnlijk het dichtst bij je blijven in de toekomst.”

“Vrienden komen en gaan, concentreer je op zij die blijven.”


“Knoei niet teveel met je haar. Tegen de tijd dat je 40 bent, ziet ‘t eruit als 85.”

“Wees voorzichtig wiens advies je gelooft, maar wees geduldig met zij die het verstrekken. Advies is iets als een ver verleden dat uit de vuilbak werd opgerakeld, opgepoetst werd en dan voor meer wordt verkocht dan het waard is.”


Maar smeer dus vooral altijd zonnecrème! 😉

63 keer bekeken0 reacties

Recente blogposts

Alles weergeven